Nieuwsbericht

Start campagne ‘Lelystad drinkt water!’

Lelystad staat de hele maand juni in het teken van de campagne ‘Lelystad drinkt water!’. JOGG Lelystad ‘Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst’ vraagt met de campagne aandacht voor het drinken van water. ‘Water drinken is gezond, gemakkelijk en goedkoop’, vertellen JOGG-regisseur Marleen Tibbe en JOGG-projectmedewerker Lisa Koedijk van GGD Flevoland. De komende 4 weken delen we verschillende artikelen over water drinken om te laten zien wat het belang van water drinken is.

Op maandag 10 juni 2024 trapten wethouder Annemieke Messelink-Dijkstra, directeur Hinke Tigelaar en mascotte Druppie samen met kinderen van basisschool De Helmstok de campagne af. Dit deden ze door water te pakken uit een gloednieuw watertappunt op het schoolplein. ‘Een mooi initiatief dat van de leerlingen van De Helmstok zelf kwam en dat ze hadden ingediend bij de kindermotiemarkt. Ook andere scholen in onze stad kunnen een watertappunt aanvragen. Daar vertellen we volgende week meer over’, zegt Marleen Tibbe enthousiast.

Veel partners doen mee
Veel organisaties in Lelystad besteden deze maand extra aandacht aan het drinken van water. Neem bijvoorbeeld Challenge Up, vluchtelingenwerk en de Voorleesexpres vanuit Welzijn Lelystad, FlevoMeer Bibliotheek, Sportbedrijf Lelystad, de consultatiebureaus van Icare, de Jeugdgezondheidszorg van GGD Flevoland, de Limonade Brigade, locaties van GO! kinderopvang, gemeente Lelystad en verschillende scholen waaronder de Zevenster, Aeres VMBO, De Wingerd en De Helmstok. Zij brengen het belang van water drinken onder de aandacht door middel van challenges, thematafels, lezingen en workshops.

‘Het is ontzettend fijn dat zo veel organisaties meedoen om het drinken van water onder de aandacht te brengen’, vertelt Marleen Tibbe. ‘Water drinken is gezond, er zitten geen suikers in en het komt zó uit de kraan. Onze uitdaging? We leven in een wereld waarin kinderen bijna overal waar ze komen (de supermarkt, de sportkantine of bijvoorbeeld het station) worden verleid om ongezonde keuzes te maken.’

Water is de beste gezonde keuze
‘Kijk maar eens in de schappen: chocolademelk (6 suikerklontjes), energiedrank (7 suikerklontjes) of bijvoorbeeld sportdrank (8 suikerklontjes). Een gezondere keuze is water (0 suikerklontjes).’ Lisa Koedijk: ‘Dat wil niet zeggen dat kinderen nooit een gezoet drankje mogen drinken. Nee, we willen in deze campagne vooral laten zien dat water drinken een andere gezonde keuze is.’

Lisa Koedijk geeft een aantal tips om water drinken nóg lekkerder te maken. ‘Maak een kan water en doe daar wat fruit in. Of geef extra smaak aan thee (zonder suiker) door er een kaneelstokje of schijfje citroen in te doen. In de zomer kun je heel gemakkelijk zelf ijsthee maken: zet een pot thee met een smaak die je lekker vindt, laat dit afkoelen en voeg er dan schijfjes citroen, sinaasappel en ijsklontjes aan toe.’

Gezond en gelukkig
‘Meer water drinken draagt bij aan de doelstelling van JOGG, een gezonde jeugd en gezonde toekomst. Met de ‘Lelystad drinkt water!’ campagne willen we kinderen het verschil tussen gezond en ongezond drinken leren. Het uiteindelijke doel is een gezonde en gelukkige generatie.’

JOGG Lelystad werkt met 13 kernpartners in de stad aan een gezonde jeugd in een gezonde omgeving. Op de fiets naar school, fruit en water in de sportkantine, lekker buitenspelen en uitgerust wakker worden. Samen maken we gezond gewoon!

Het kernteam bestaat uit Sportbedrijf Lelystad, Welzijn Lelystad, GO! Kinderopvang, Icare Jeugdgezondheidszorg, Stichting SchOOL, de vakgroep Bewegingsonderwijs, Stichting Christelijk Primair Onderwijs, Scholengroep Katholiek Onderwijs Flevoland en Veluwe, Porteum, de gemeente Lelystad, IVN, Kerngezond en GGD Flevoland.

Bekijk hier het artikel in de FlevoPost.

Foto: Fotostudio Wierd.