Nieuwsbericht

Basisschool De Helmstok opent watertappunt op schoolplein

Gideon, Simcha, Norah, Joël, Noah, Gerianne, Maarten en Lisa van basisschool De Helmstok zijn hartstikke trots. Op hun idee voor de kindermotiemarkt om een watertappunt te maken bij hun school, werd zó positief gereageerd dat nu ook andere Lelystadse scholen een watertappunt kunnen aanvragen bij de gemeente. Op maandag 10 juni 2024 werd de kraan bij de hoofdingang van hun school in de Waterwijk officieel geopend.

‘Het werkt heel simpel. Je zet je flesje of bidon op de houder en drukt op de knop. Er komt lekker fris water uit’, zeggen Maarten en Noah. ‘Water is gezond. Er zit geen suiker in. Maar voor ons is het belangrijkst dat kinderen in de zomer -dankzij het watertappunt- altijd buiten kunnen spelen. Want als je naar huis gaat omdat je dorst hebt, is de verleiding groot om binnen te blijven en te gamen. Buiten spelen is leuker en gezonder’, vertelt Gideon.

Meer watertappunten
Gideon, Simcha, Norah, Joël. Noah, Gerianne, Maarten en Lisa zitten in de leerlingenraad van De Helmstok. Zij dienden in oktober 2023 op de kindermotiemarkt in het stadhuis een voorstel in voor het plaatsen van watertappunten. De gemeenteraad stelde geld beschikbaar en maakte een regeling voor basisscholen voor een watertappunt op het schoolplein. De gemeente betaalt het watertappunt en de aansluitkosten. De waterrekening is voor de school. Er is een beperkt aantal watertappunten beschikbaar. Scholen die interesse hebben kunnen hier kijken voor meer informatie. 

Schooldirecteur Hinke Tigelaar vertelt dat water drinken een belangrijk thema is op de school. ‘Al vanaf de kleuterklas besteden we aandacht aan gezond eten en drinken. Het doel hiervan is onder andere dat water drinken op school heel gewoon wordt. Norah en Joël: ‘In elke klas staat een mand met waterflessen en elke woensdag is het waterdrinkdag.’ Deze maand besteedt De Helmstok extra aandacht aan het thema. Iedere klas doet dat op zijn eigen manier: van het voeren van een gesprek, het vullen van een drankenbord en bespreken tot het zingen van een lied over water.

Gezond en duurzaam
De leerlingenraad van De Helmstok vindt het belangrijk om een gezonde en duurzame school te zijn. ‘Zo hebben we onderzoek gedaan naar zuurstof in de klas, namen we het initiatief voor kweekbakken voor tomaten en aardbeien en besteedden we aandacht aan het inzamelen van elektronisch afval. We zijn nu bezig met het maken van een duurzaam bingospel voor thuis, mét aandacht voor water drinken’, legt Simcha uit. Lisa: ‘Het is leuk en leerzaam om dit met elkaar te doen.’

‘Ik ben heel blij dat de leerlingeraad zo enthousiast en actief is. Hier leren kinderen met elkaar overleggen, dingen organiseren, verantwoordelijkheid nemen en omzien naar elkaar. Dit doen zij onder begeleiding van een ouder’, vertelt Hinke Tigelaar. Het motto van onze school is samen geloven, groeien, genieten. Het stimuleren van water drinken past hier mooi bij.’

Lelystad staat in de maand juni in het teken van de campagne ‘Lelystad drinkt water’. JOGG Lelystad vraagt met de campagne aandacht voor het drinken van water. Verschillende organisaties doen mee. Neem bijvoorbeeld Challenge Up, vluchtelingenwerk en de Voorleesexpres vanuit Welzijn Lelystad, FlevoMeer Bibliotheek, Sportbedrijf Lelystad, de consultatiebureaus van Icare, de Jeugdgezondheidszorg van GGD Flevoland, de Limonade Brigade, locaties van GO! kinderopvang, gemeente Lelystad en verschillende scholen waaronder de Zevenster, Aeres VMBO, De Wingerd en De Helmstok.

Lees het artikel ook hier in de Flevopost. 

Foto: Fotostudio Wierd.