Nieuwsbericht

IVN Flevoland en partners hernieuwen samenwerking rondom voedseleducatieprogramma Van Zaadje tot Soep

Menukaart biedt basisscholen en BSO’s in Lelystad flexibele lesopties over duurzame voedselproductie

Lelystad, 10 april 2025 – IVN Flevoland heeft de samenwerking hernieuwd met partners als Gemeente Lelystad en JOGG Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst om kinderen in Lelystad bewust te blijven maken van de herkomst van hun voedsel via het programma Van Zaadje tot Soep. Het programma heeft een aangepaste structuur gekregen, waardoor scholen het op een laagdrempelige manier in kunnen zeten.

Van Zaadje Tot Soep is een initiatief van IVN Flevoland in samenwerking met Gemeente Lelystad, JOGG Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst, de Lelystadse Boer, De Steiger Praktijkonderwijs, ROC van Flevoland, Aeres VMBO en het seniorennetwerk Boer zoekt Burger. Het zet zich in om kinderen van Lelystadse basisscholen en BSO’s mee te nemen in het proces van zaadje tot een kom soep. De partners zetten zich de komende periode in om de samenwerking verder te verstevigen.

Menukaart 

Om scholen en BSO’s meer flexibiliteit te bieden, is het programma in een nieuwe, laagdrempeligere vorm gegoten. Het samenwerkingsverband heeft hiervoor een menukaart ontwikkeld: leerkrachten en pedagogisch medewerkers kunnen vanaf nu zelf kiezen aan welke stappen ze mee willen doen, wanneer en op welke manier – in plaats van het gehele traject. Om optimaal aan te sluiten op de praktijk in basisscholen en BSO’s, zijn de activiteiten niet alleen ontwikkeld in samenwerking met alle partners, maar ook met GO! Kinderopvang, Stichting SchOOl, SKO en SCPO.

Met het vernieuwde Van Zaadje tot Soep wordt ingezet op het ontzorgen van de leerkracht en het aansluiten op thema’s op school en de BSO. Daarom is er volop keuze uit gastlessen, excursies, doe-het-zelf lessen en ondersteuningsmogelijkheden. Net wat het beste past bij de school of BSO. Alle mogelijkheden sluiten aan bij de stappen: Zaaien, Verzorgen, Bestuivers, Oogsten, Gezonde Voeding, Koken & Proeven, Voedselverspilling, Composteren en Waar komt jouw eten vandaan? 

Alle stappen dragen bij aan het leren over duurzame voedselproductie. ‘In voorgaande jaren zagen we dat kinderen versteld staan als ze leren dat aardappels onder de grond groeien. Dat onderstreept hoe waardevol het is om kinderen actief te betrekken bij voedselproductie,’ vertelt Inge Beukema, projectleider IVN Natuureducatie. ‘Er zijn nog zoveel kinderen die niet weten waar hun voedsel vandaan komt.’ Door bijdrage van Gemeente Lelystad kunnen er dit jaar een beperkt aantal lessen gratis aangeboden worden. Scholen en BSO’s kunnen lessen reserveren via www.ivn.nl/flevoland/vzts.

 

Zaden raden in de moestuin

Het tekenmoment ging gepaard met een inspirerende gastles over het proces van zaaien, verzorgd door IVN bij de Taalklas. De leerlingen kregen les over het zaaien van groenten en kruiden en hoe zaden zich in de natuur verplaatsen. Ook maakten ze zaadbommen en zaaiden ze hun eigen bonen het proces van dichtbij te volgen.

De gastles was een groot succes, met enthousiaste reacties van de leerlingen die nog veel meer wilden weten over zaden. ‘Het was geweldig om te zien hoe geïnteresseerd de kinderen waren en hoeveel plezier ze hadden tijdens de les. In het kader van het onderdeel duurzaamheid van het burgerschapsonderwijs en onze aansluiting op de maatschappij, vinden wij het erg belangrijk dat de kinderen meer leren over waar hun voedsel vandaan komt. Daarom reserveren we graag gastlessen van Van Zaadje Tot Soep,’ zei Natascha van de Wetering, docent Taalklas.

Ook wethouder Annemieke Messelink was aanwezig. ‘Ontdekken waar ons dagelijkse voedsel vandaan komt, is niet alleen belangrijk maar ook leuk. Dat lukt alleen als er deskundige mensen zijn die enthousiast hierover aan kinderen vertellen. Die bevlogenheid werkt aanstekelijk en maakt hen enthousiast. De menukaart sluit aan op de belevingswereld van kinderen en maakt dit onderwijs passend voor deze groep.’

IVN Flevoland is aangesloten bij het netwerk van JOGG Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst en kan Van Zaadje tot Soep aanbieden aan het basisonderwijs en de kinderopvang dankzij de Gemeente Lelystad en de samenwerking met De Lelystadse Boer, De Steiger Praktijkonderwijs, ROC van Flevoland, Aeres VMBO en Senioren uit het netwerk ‘Boer zoekt Burger’.