Nieuwsbericht

Webinar mondgezondheid & voeding – 7 december

Op donderdag 7 december vond het webinar ‘Een goede samenwerking zit achter elk gaaf kindergebit!’ rondom mondgezondheid en voeding plaats. Ruim 300 professionals hadden zich aangemeld. 

Ben je benieuwd en wil je het webinar graag terugkijken? Klik dan hier!

Hieronder zijn enkele vragen die tijdens het webinar zijn gesteld terug te vinden met de antwoorden van Helma Ario Soeriowardojo: 

 1. “Ik hoor juist van ouders dat tandartsen niet blij zijn met zulke jonge kinderen. Kunnen kinderen dan al wel bij de tandarts terecht?”
  Het advies is om vanaf het eerste tandje naar de tandarts te gaan, zie hier de richtlijnen. Giga Gaaf besteedt ook aandacht aan de houding van mondzorgprofessionals, die open moeten staan voor het controleren van jonge kinderen en een preventieve ‘niet-boren’ aanpak in de mondzorgpraktijk.
 2. “Zijn er onderzoeken dat de 0-4 jarigen minder naar de tandarts komen sinds de tandarts voor volwassenen uit het basispakket is gehaald?”
  We gaan er wel vanuit dat er minder gezinnen standaard voor controle gaan nu de tandarts voor volwassen uit de basisverzekering is. Echter zijn er geen recente cijfers bekend, mede door corona.
 3. “Voor het kind blijft de mondzorg tot 18 jaar toch gratis?”
  Ja dat klopt: voor kinderen tot 18 jaar zit mondzorg in de basisverzekering. Dit geldt echter niet voor een beugel (orthodontie) maar wel voor controles, preventie en overige behandelingen.
 4. “Op mijn scholen is het “in” om een beker te hebben waar een smaak aan toegevoegd kan worden in een deel van de deksel (ik ben merknaam vergeten). Is dit schadelijk?”
  Ik denk dat hier de ‘Air up’ bedoeld wordt. Ik zou deze zeker niet adviseren. Het is onnodig om kinderen aan te leren dat het drinken een smaakje moet hebben. Het aanbieden van water is geen straf, goedkoop en super gezond.
 5. “Ik heb in de consumentengids een stuk gelezen dat de A-merken opzetstukjes voor elektrische tandenborstels beter uit de test komen dan andere merken. Is het dus beter om de A-merk opzet borsteltjes te gebruiken en adviseren?”
  Ik adviseer eigenlijk geen merk in de tandpasta en in de tandenborstels. Wanneer het financieel haalbaar is zou ik elektrisch adviseren (het maakt over het algemeen niet veel uit wat voor soort elektrische tandenborstel en wat voor merk opzetkopjes er gebruikt worden), maar daarentegen zijn er veel kinderen waarbij de mondverzorging goed is met een handtandenborstel. De regel ‘tot 10 jaar napoetsen’ is erg belangrijk omdat kinderen nog niet de motoriek hebben om dit zelf goed genoeg te kunnen. Daarnaast wordt een kleine borstelkop met zachte haren geadviseerd om het tandvlees niet te beschadigen.
 6. “Vanaf 2006 zit de tandarts niet meer in het basispakket voor volwassenen. Ik merk ook dat veel volwassenen niet gaan i.v.m. de kosten, vooral bij de lage SES doelgroepen. Is dit niet mede de oorzaak voor meer cariës in combinatie met meer zoetigheid etc?”
  Helaas is gezond eten duurder dan ongezond eten, dus dit klopt inderdaad (bron).
 7. “Ik vraag mij af of de ouders die je wilt bereiken wel naar de ouderavonden gaan?”
  Ik heb in het verleden ook vaak ouders uitgenodigd tijdens de mondverzorgingslessen voor hun kind maar hier was helaas geen animo voor. Wanneer ik voorlichting geef op een basisschool vraag ik wel altijd of ze een stukje willen delen via de nieuwsbrief of de Parro app om ouders uit te nodigen. Het klopt helaas dat het is lastig om juist die ouders te bereiken, dus daar moeten we extra energie in steken.
 8. “Vooral ouders van niet NL afkomst poetsen vaak nog niet zo jong. En die kinderen hebben vaak ook cariës is mijn ervaring.”
  Je kunt hiervoor eens kijken op de site van Pharos, maar ook het KNMT heeft een goede campagne gehad in meerdere talen. Deze kun je gratis downloaden en verspreiden. Ook heb je de poetsbus in Alkmaar met filmpjes in meerder talen zie.

Dit waren de meest gestelde vragen, heel erg bedankt voor het kijken van de webinar.

Met vriendelijke groet,

Helma Ario Soeriowardojo
H.ariosoeriowardojo@ggdflevoland.nl

kinderen poetsen tanden