Nieuwsbericht

Doe mee met Van Zaadje tot Soep!

Een groot deel van wat we eten ligt tegenwoordig kant en klaar in de supermarkt. Maar wat gaat er vooraf? Weten kinderen nog wel genoeg over de oorsprong van hun eten? Met het programma Van Zaadje tot Soep stipt IVN Flevoland met verschillende partners voor het vierde jaar op rij al deze punten aan. Zodat kinderen uit Lelystad gezonde en bewuste keuzes kunnen maken.  

Wat heb je nodig voor een kom soep?
Na drie succesvolle trajecten op rij, waarbij honderden Lelystadse kinderen werden meegenomen in het proces om soep te maken, start in maart een nieuwe cyclus. Tijdens het programma Van Zaadje tot Soep doorlopen kinderen elke stap van het proces dat voorafgaat aan een kom soep. Onderweg komen zij leerlingen, studenten en docenten van het voortgezet- en beroepsonderwijs, tegen, maar ook senioren en boeren, die hen in een van de stappen begeleiden én daar op hun beurt weer van leren. In 2024 speelt de aardappel de hoofdrol!  

Vijf stappen
Van Zaadje tot Soep bestaat uit vijf stappen: Zaaien, Verzorgen, Oogsten, Koken & Proeven en Composteren. Hierbij zet IVN sterk in op hands-on leren en een doorlopende leerlijn.

  • Zaaien. Tijdens de eerste stap leren kinderen over moestuinieren. Deelnemende scholen ontvangen een aardappelpakket om in de moestuin of in de klas aardappelen te kweken. Tijd om ze in de grond te stoppen!
  • Verzorgen. De kinderen leren meer over het kweken en verzorgen van planten.
  • Oogsten. Tijdens het jaarlijkse oogstfeest mogen kinderen hun eigen groenten oogsten bij een van de 70 aangesloten boeren rondom Lelystad.
  • Koken & Proeven. Samen met studenten van het voortgezet- en beroepsonderwijs gaan de kinderen aan de slag met het koken van een heerlijke soep van de geoogste groenten.
  • Composteren. Wat gebeurt er met de schillen en andere overblijfselen? En waarom is de bodem zo belangrijk voor het kweken van voedsel? In deze stap leren kinderen over compost, de bodem en bodemdiertjes.

 

Samenwerking
IVN Flevoland is aangesloten bij het netwerk van JOGG Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst en kan Van Zaadje tot Soep aanbieden dankzij de Gemeente Lelystad en de samenwerking met De Lelystadse Boer, De Steiger Praktijkonderwijs, ROC van Flevoland, Aeres VMBO en Senioren uit het netwerk ‘Boer zoekt Burger’.

 

Aanmelden
Aanmelden voor stap 1 (Zaaien) kan tot 22 maart via ivn.nl/flevoland/vzts. Scholen kunnen ervoor kiezen om aan elke stap mee te doen, maar hebben ook de mogelijkheid om een of twee van de stappen te volgen.

 

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met projectleider Manon van Balen via m.van.balen@ivn.nl of 06-20698106.